Причината – днес изтече крайният срок за подаване на документи по програмата „Аз мога повече”

Огромни опашки се извиха още на сутринта на 2 октомври пред бюрата по труда в цялата страна. Причината е, че днес изтече крайният срок за подаване на документи по програмата „Аз мога повече”. През най-големите бюра преминаха по над 1000 кандидати.

В този етап на програмата за придобиване на нови умения ще могат да вземат участие около 60 хиляди българи.

Схемата дава възможност на работещи на трудов договор хора да участват в безплатни обучения за повишение на квалификацията.

Репортерът на Новините на Нова - Николай Василковски, посети бюро по труда „Сердика”, където тази сутрин опашката от чакащи наброяваше над 150 души и дължината й прехвърли 30 метра.

Нервите на някои не издържаха. По думите на Желязко Куртев, който чака втори ден, и е на опашката е от 5.30 ч. сутринта, организацията е лоша и няма достатъчно информация.

По-търпеливите бяха на друго мнение. Цветан също е за втори ден на опашката, но смята, че организацията е на ниво и допълва:

„Вървят бързо нещата, опашките са големи, но предполагам, че ще се оправят нещата в рамките на деня”.

Експертите, които приемат документите, заявиха, че ще работят, докато не бъдат приети всички чакащи.

Опашките бяха най-осезаеми в големи бюра, където се обслужват граждани от няколко столични района. Според хората, ако процедурата беше организирана онлайн, всички нерви щяха да бъдат избегнати.

„Да се въведе най-бързо електронно правителство и тези данни за работно място и за образование да се използват, а не да чакаме тук като в третия свят”, апелира един от чакащите.

При старта на кандидатстването на 15 октомври, всеки ден от Агенцията отчитаха по над 40 хиляди кандидати. В края на периода напливът е дори по-голям.

Всеки, който е подал документи ще има отговор по посочения от него в заявлението начин. В по-големите бюра обработването на книжата може да отнеме повече от месец.

Повече по темата може да гледате във видеото.

 

Репортер: Николай Василковски