Причината е, че „Витоша ски” не смята да го подмени, защото това означава ново строителство

След като държава, община и частната фирма "Витоша ски" обещаха тази зима ски-сезон на Витоша да има, вече е ясно, че един от емблематичните лифтове - "Романски", няма да работи. Причината е, че той вече е опасен за хората, а "Витоша ски" не смята да го подменя.

Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов обвини протестиращите от Орлов мост за недоброто състояние на съоръженията.

Без седалковия лифт „Романски” начинаещите скиори губят лесния достъп до учебните писти, а напредналите остават без разнообразния избор за спускане от върха на планината. След като стана ясно, че той е опасен и трябва да се подмени, от „Витоша ски” нямат намерение да инвестират. Бившият директор на природен парк Витоша недоумява защо.

„Още в Плана за управление от 2005 г. се отчита, че той трябва да бъде подменен, че има положително решение, че трябва да се предприемат стъпки”, отбелязва Тома Белев от „Зелени Балкани”.

Според фирмата собственик на съоръжението ръцете им са вързани, защото подмяната означавала ново строителство. За него трябвало да се приеме нов специализиран подробен устройствен план на Витоша. Според природозащитниците обаче това изобщо не се налага.

„Имаме един готов технически проект, който е разработен, приет е, минал си е екологични оценки за съвместимост, допустим е по Плана за управление, но никой не иска да го приложи”, обяснява Тома Белев.

Междувременно, в съобщение на земеделското министерство до медиите беше казано, че съоръженията остават в старото си недобро състояние, защото държавата е отстъпила пред протестите на природозащитниците срещу поправките в Закона за горите. И още – „така ставало когато малцинство от 1000-2000 души може да наложи мнението си над милион и половина столичани”.

По думите на Тома Белев обаче, броят на протестиращите е бил 8000 и допълва: „Който счита, че може да привлече повече хора за други идеи, нека да го направи”.

За приетите поправки природозащитниците напомнят, че сега Законът за горите позволява подмяната на стари лифтове и влекове с нови, стига да се ползват съществуващите просеки. От "Витоша ски" обаче настояват, че няма технология, която да повтори съоръжение отпреди 50 години и ръцете им били все така вързани.

Репортер: Рада Богданова