За първи път кметът Йорданка Фандъкова ще накаже тежко и своите заместници

Уволнения в Столичния център за градска мобилност. Поводът за това е скандалната грешка, която едва не ощети Столична община с над 2 милиона лева в полза на един от автобусните оператори. За първи път по време на мандата си кметът Йорданка Фандъкова ще накаже тежко и своите заместници.

Припомняме ви, през лятото Столична община реши да прекрати договора с компанията "Карат С", която до този момент обслужваше 16 линии от градския транспорт. В доклада за прекратяване на взаимоотношенията дължимите лихви от общината към фирмата са изчислени на над 3 милиона лева. Сметките са били направени от екип на Центъра за градска мобилност, а не както е редно при подобни случаи - от независим експерт. Освен това, справките с грешните сметки са били без необходимите подписи. След назначена от столичния кмет проверка се оказа, че дължимите към фирмата "Карат С" лихви са едва 632 хиляди лева. Иначе казано - компанията на Миролюб Столарски е щяла да получи подарък в размер на над 2 милиона лева.

Йорданка Фандъкова изрази опасенията си, че това не е единственият подобен случай и че по-скоро това е било практика в дружеството.

Столичният кмет настоява за оставките на Николай Костов - директор на Центъра за градска мобилност и Методи Аврамов, оглавявал дирекцията, направила грешните сметки. Фандъкова ще поиска и освобождаването на целия екип на Аврамов. С предупреждение за уволнение са и двамата заместник-кметове - Дончо Барбалов и Любомир Христов.

„Това трябва да е за урок не само на тях, а и на всички”, поясни Йорданка Фандъкова.

Преписката с резултатите от проверката отиват в Прокуратурата.

Репортер: Николай Василковски