На днешното заседание присъстваха осем от 14-мата митрополити

Светият Синод потвърди решението си варненският митрополит Кирил да бъде избран за наместник-председател на Българската православна църква.


В официалната позиция на Синода се казва още: "Заседанието от 10 ноември е законно, тъй като се заседава в законен състав. Заседанието е свикано не като редовно или извънредно, а като при извънредни обстоятелства, както е разпоредено при овдовяване на патриаршеския престол".

 

На днешната среща на Синода присъстваха само осем от 14-мата митрополити.

 

В гласуването за нов патриарх право на участие имат всички митрополити и епископи. Освен тях, вота си ще дадат и представители на епархиите - по петима от всяка. Само от Софийската избирателите ще са 10. За наследник на дядо Максим ще гласуват и по един духовник от Рилския, Бачковския и Троянския манастир. Семинариите в Пловдив и София също ще излъчат свои представители. В крайна сметка новият патриарх ще бъде определен от общо от 115 души.

 

Тримата митрополити, които ще се състезават за патриаршеското було, ще са ясни седмица преди изборите. Номинациите им ще определят с тайно гласуване в Светия Синод. А патриарх ще стане един от номинираните трима, само в случай, че успее да събере подкрепата на повече от 76 души от всички 115 избиратели. Ако никой не получи такова одобрение, изборът се повтаря между двамата с най-много гласове.


Репортер: Марина Стоименова