Първият етап от изграждането на депото за неопасни отпадъци край София е готов

Първият етап от изграждането на депото за неопасни отпадъци край София е готов. То ще може да бъде използвано 20 години и е с капацитет 3 милиона тона боклук. На площадката ще има инсталации за зелени и биоотпадъци, модерна пречиствателна станция, както и производството на био газ.

 

"Предстоят два месеца проби. Пробва се с реален материал с инфилтрат от депото в Суходол, така че станцията ще продължи да си работи. В момента започва истинското строителство на компостриращите инсталации", каза кметът Йорданка Фандъкова.

 

След инспекцията на Еврокомисията се очаква оценката и одобрението на средствата за втория етап на строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъците.

 

"Надявам се в рамките на тази година да приключим с окончателна оценка с отваряне на ценовите предложения", подчерта заместник-кметът Мария Бояджийска.

 

Кога депото ще заработи на пълни обороти - зависи от това кога ще бъде избран изпълнител на проекта.

 

"21 месеца от сключване на договора трябва да бъде готов заводът, така че да започнат първите изпитания, за да може да се получи разрешението за ползване”, допълни Бояджийска.

 

Това според Общината ще реши трайно проблемите с отпадъците на столицата.

 

"Няма опасност от криза с боклука. Аз го казах вече ясно. Имаме достатъчно напредък по отношение на различните начини и методи. На територията на Общината работят три сепериращи инсталации, нещо, което в другите общини тепърва започва да се проектира!", подчерта Фандъкова.

 

Стойността на цялата система от съоръжения за боклука на София е 360 милиона лева.

 

Същевременно стана ясно, че БСП сезира Конституционния съд заради Закона за управление на отпадъците. Според левицата той забранява предаването на черни и цветни метали от физически лица и дава това права само на фирми. Според депутатите от БСП така хората не могат да се разпореждат със своя собственост.