Това обаче ще го реши ДКЕВР, заяви изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов

Очаква се „Булгаргаз” да предложи над 7-процентно намаление на цената на природния газ от Нова година, след вчерашните договорки да купуваме по-евтино синьо гориво от Русия. Това съобщи за Новините на Нова изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов.

 

Според експерти, ако природният газ поевтинее със 7 на сто, цените на парното и топлата вода може да паднат с до 5%.

Окончателното решение за това какво намаление ще заложи „Булгаргаз” ще е ясно на 10 декември, когато компанията ще представи предложението си пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„Трябва да напарвим всички изчисления... Намалението ще е наистина такова, че да позволи да се намали цената включително и на топлофикационните дружества. При всички случаи ще е над 7 процента”, заяви Димитър Гогов.

Именно от държавния регулатур зависи каква ще е новата цена, по която ще купуват газ топлофикациите. А оттам и какви ще са цените за потребителите на парно.

Припомняме ви, че есенното 11-процентно намаление на доставната цена от Русия на практика не се отрази на сметките ни. Причината - няколко месеца преди това ДКЕВР не позволи „Булгаргаз” да вдигне цените с 15%. Разрешението бе за под 5% по-скъпо синьо гориво, поради което дружеството продаваше почти на загуба. Така въпросните 11 на сто на практика бяха изядени предварително, коментира още тогава Димитър Гогов.  

Иначе около 70-80 процента от цената на парното зависи от тази на газа. 7% по-евтин газ би означавал около 5% по-малки сметки за потребителите. Последната дума обаче ще е на регулатора.