„Чакам в най-близките дни парламентът да започне процедура за нов избор”, категоричен бе премиерът Борисов

Правната комисия на Народното събрание се събра на извънредно заседание и реши, че трябва да се прегласува изборът на нов конституционен съдия от квотата на парламента.

Според юриста на ГЕРБ - Искра Фидосова, парламентът е с непопълнена квота, след като Венета Марковска не положи клетва.

По тази причина, комисията предлага да бъде открита нова процедура за избор на съдия.

Политическите коментари по темата не спряха цял ден.

Политиците за казуса „Марковска”

Докато депутатите умуват как да постъпят в безпрецедентната ситуация, премиерът Бойко Борисов призова парламентът да действа.

„Чакам още днес или в най-близките дни парламентът да започне процедура за нов избор”, заяви Бойко Борисов.

Десните предложиха юристи от всички парламентарни групи, които познават конституционното право, да измислят решението на казуса.

„Че г-жа Искра Фидосова ще намери решение, не е сериозно. Тя каквото решение можа предложи, писа и т.н. Честно казано доверие в нея едва ли има, където и да било, даже от средите на ПГ на ГЕРБ. Затова е разумно да се обмисли такъв изход от ситуацията”, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Независимите депутати, които издигнаха Венета Марковска, продължиха да настояват тя да положи клетва.
 
„Г-жо председател, вие трябва да поискате втора дата, за да може г-жа Марковска да се закълне. Защото това ще стане прецедент. За това ви моля отново да напишете писмо, с което да се изиска г-жа Марковска да положи клетва като конституционен съдия”, заяви независимият депутат Тодор Великов.

От своя страна, председателят на Народното събрание Цецка Цачева контрира: „Г-н Великов, писма не съм писала, няма и да пиша”.

Мая Манолова също се изказа по въпроса: „За съжаление, парламентът и този път е в позицията да събере гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение. Аз не мисля, че е необходимо да се събира специална работна група, защото има един единствен възможен ход – и това е отмяна на решението на парламента”, заяви Манолова.

За Нова ТВ говорителят на Европейската комисия – Марк Грей, заяви, че Eвропа следи отблизо развитията по скандала с конституционните съдии.

Той още веднъж подчерта, че прозрачността е от изключително значение при избора на личности за толкова отговорни постове и че Европейската комисия се надява този принцип да бъде спазен до самата развръзка на случая.

 

Подробности по темата гледайте във видеото.