За това алармират лекарите от кардиохирургията в болница „Света Марина“ във Варна

Броят на спешните сърдечни операции расте. Все по-често се налага сложните интервенции да се правят на млади хора. За това алармират лекарите от кардиохирургията в болница „Света Марина“ във Варна.


Статистиката на лечебното заведение показва, че 900 от близо 4 хиляди операции, направени при тях, са били спешни.  


В клиниката по каридиохирургия е толкова натоварено, че единственият шанс да говорим с началника й д-р Пламен Панайотов е докато работи.


„Присъствате на операцията на млада жена, която е с ревматичен сърдечен порок – нещо, което, слава богу, се среща по-рядко вече”, обяснява д-р Пламен Панайотов, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, докато е в операционната зала.


Д-р Панайотов обясни още, че „през последните 5 години между 23 и 25% са били в спешен и неотложен порядък. Спешни са тези, които трябва да бъдат оперирани в първите часове, след като се постави диагнозата. За съжаление тези, които оперираме по спешност има и немалко такива, които са млади хора, хора под 40 години. Това са пациенти най-често с недобре контролирано артериално налягане, пациенти, които са закъснели с това да потърсят помощ”, допълни още лекаря.


Огромното натоварване не плаши хирурзите, но дори над операционната маса, напомнят, че начинът да не стигаме до нея, е профилактиката.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Искра Урумова