Специална дискотека в Москва предлага забавления за такива хора

Как и хората с увреден слух могат да се забавляват с музика? В дискотека в Москва звучат ритми, предназначени  специално за тях.


На пръв поглед мястото изглежда като всеки един обичаен нощен клуб в Москва. Николай и Алексей Иванови са много добри танцьори. Но тук има нещо друго, което прави таланта им още по-впечатляващ. Николай и Алексей не чуват, както и останалите клиенти в този нов нощен клуб, който е специално предназначен за хора с увреден слух.


За хората с нормален слух шумът вътре е твърде силен и се налага да носят тапи за уши. Но за всички други това е единственото място в Москва, където могат да танцуват под звуците на музиката заедно с приятелите си.


Братята Иванови не само танцуват в клуба. Те работят в него като ди джеи. И когато обясняват, че усещат ритъма, те са абсолютно сериозни – тонколоните са поставени така, че да сочат към пода, за да предават вибрациите.


Двамата братя са посветили живота си на музиката. Те идеално се вписват в поговорката: „Когато има желание, има и начин”. Те дори са създали своя група в местен младежки клуб, в която хора с увреден слух свирят на африкански тъпани.


„Понякога, след като свърши репетицията, просто не мога да спра да свиря. Ръцете ми искат да се движат. Сърцето ми плаче за музика”, разказва Николай.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Още малки истории от големия свят ще ви покажем в предаването на Дойче Веле – „World stories” тази събота от 7 и 30 сутринта по Нова.