Те черпят идеите си от книгите, а най-продаваният артикул е този с дизайн на хляба и рибата

С 20% са се увеличили посетителите на Витлеем в сравнение с миналата година. А докато поклонници от цял свят се стичат за Коледа към свещения град, местни занаятчии се подготвят да задоволят желанията и на най-взискателните туристи.


Идеята за тази фабрика идва на един училищен директор в далечната 68-ма година. В началото всичко е само един експеримент.


„Баща ми просто отвори един малък магазин, но с течение на времето бизнесът се разрасна и сега това е най-голямата фабрика за керамика в Палестина”, разказва собственикът Надър Тамими.


Тук работят около 20 души, а повечето от рисунките са идея на собствениците.


Те разказват, че черпят идеи от ислямски и турски книги, въпреки че все повече разчитат на интернет и гугъл.


По-голямата част от туристите в Палестина са християни и може би затова най-купуваният артикул в магазина е с дизайн с хляба и рибата.


„Това е произведение на изкуството, красиво е и дори и мюсюлмани го купуват. Например знам, че японците често се спират на тях, макар и да не са християни. Те просто искат да  сложат нещо хубаво в дома си - продължава разказа си Надър. - Ето например молитвата „Отче наш” я предлагаме на повече от 10 езика – английски, френски, немски, гръцки и т.н. Никак не ни пречи да правим неща за всички”, твърди Тамими.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Цекова