Вносители на идеята за допитването са общински съветници от ГЕРБ

В Гоце Делчев общински съветници от ГЕРБ инициират референдум, чрез който жителите на града да решат дали там да се строи още една джамия, каквото е намерението на мюфтийството. Исканото допитване разбуни духовете в града.

 
Джамията трябва да бъде изградена на терен, разположен в края на града. Предвижда се да има две минарета и високоговорители.
Вносителите на искането са категорични, че основният им мотив не е религиозен.
 
„Строителството започна абсолютно на тъмно, без никаква конкретна информация”, обясни Костадинка Богданова, общински съветник от квотата на ГЕРБ.
 
В Гоце Делчев вече има джамия. Ето защо представителите на управляващата партия недоумяват, защо е необходимо строителството на втора. 
 
Според районния мюфтия Айдън Мохамед обаче нуждата от такава е изключително голяма, тъй като другата е почти разрушена и не може да побере всички вярващи от града. Мохамед отхвърля и обвиненията за непрозрачност при издаването на разрешително на строежа на религиозния храм.
 
С или без втора джамия, в Гоце Делчев местните са категорични, че мирното съжителство между хората от различни религии е най-важно.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Екатерина Николова