От реки, язовири и дори от морето вадиха кръста в различните населени места на България

Студент на 24 години извади кръста в езерото край жилищния комплекс "Дружба" в София. Обичаят събра хиляди столичани на Йордановден.

 

Макар и доста ветровито, обичаят се проведе по установения канон. Знеполският епископ Йоан отслужи Богоявленския водосвет пред събралото се множество край езерото в Дружба. Над 50 младежи, но и възрастни мъже се подготвяха през това време за скока в замръзналото езеро.

 

За сигурността им се грижеше лекарски екип и водолази в неопренови костюми. Служението обаче продължи малко по-дълго и плувците започнаха да недоволстват.

 

Точно в 13 часа епископът хвърли дървения  кръст във водата и всички скочиха от претоварения мостик. До кръста достигна 24 годишният студент Братан, който участва за първи път.

 

Наградата му беше парична, връчена от кмета на столицата, повишено самочувствие и поздравленията на връстниците му.

 

От реки, язовири и дори от морето вадиха кръста в различните населени места на България за кръщение Господне. Спазването на обичая не навсякъде мина и без инциденти, нещо което в последните години също се добави към богата ни традиция.

 

Секунди след като кръстът бе хвърлен от свещеник към водите на река Благоевградска Бистрица, младо момче хвана светинята още във въздуха. Последва, обаче масово меле и накрая като победител от водата излезе 26-годишния Христо Стоянов от квартал Орлова чука в града.

 

В Бургас сред 39 мъже в ледените води скочи и 23-годишна дама. Тя не успя да извади кръста, но плува редом до силните тела. Сред тях бе и 60-годишен мъж, който обеща да повтаря изпитанието си на всяко следващо Богоявление. Служител на военноморската база извади кръста в Бургас, полицаи бяха късметлиите в Поморие, Китен и Приморско. По стар обичай на Богоявление  в Несебър освен кръста от Черно море мъжете вадят водорасли, които срещу парички за здраве, жителите на морския град отнасят в домовете си.

 

За първи път в Харманли на Йордановден играха мъжко хоро в река „Олу дере”, която през февруари заля града. Седем смелчаци влязоха в ледените води след като получиха напътствия от ветерана Продан Проданов.

 

Повече гледайте във видеото.