Сред най-честите пропуски са недекларирани имоти, автомобили и приходи

Несъответствия в декларациите за имотното състояние на близо 300 души, заемащи висши държавни постове, откри Сметната палата.

Отчетени са пропуски при двама директори от ДАНС, прокурори, съдии, депутати и представители на местната власт.

В списъка на Сметната палата е и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Той не е декларирал покупка и продажба на апартамент с площ от близо 170 квадрата в Несебър, както и ипотеката върху имота на стойност 90 000 евро.

Във възражение на Ангел Семерджиев до Сметната палата той коментира действията си така:

"Не съм декларирал тези обстоятелства, защото съм преценил, че те не са променили по никакъв начин декларираните от мен обстоятелства за 2011 г. Направените разходи за тези сделки се ограничават до плащане на оценки и такси, които не превишават 2000 лв. Всички останали плащания са банкови преводи указани в нотариалните актове."

Одиторите отчитат несъответствие и в годишната декларация на шефа на Здравната каса – Пламен Цеков, който не е декларирал около 20 000 лева доходи от друга стопанска дейност, както и притежание на дворно място в Лом и нa апартамент във Видин.

Пред Новините на Нова Цеков обясни, че имотите му са описани в декларация от 2009 г. Не знаел, че трябва да декларира семейните жилища, защото били на името на съпругата му. А с имотите си гарантирал изтеглените заеми. Цеков обясни още, че не е декларирал пред Сметната палата 20 000 лева от граждански договори, но е платил данъците за тях. Парите получил от работата си като хирург.

 

Сред най-честите пропуски са недекларирани имоти, автомобили и приходи, както и информация за имотното състояние на съпруг или съпруга. Списъкът със заключенията за несъответствие ще бъде изпратен на директора на Националната агенция за приходите и на председателя на ДАНС.