Уволняват шефа на Агенцията по горите, както обеща Борисов

Скандалът, който се завихри около несебърските дюни взима първите си жертви. Тази сутрин премиерът Бойко Борисов се закани в ефира на Нова ТВ, че ще уволни шефа на Агенцията по горите заради скандалната продажба на защитените земи за строеж на жилищен комплекс. Премиерът настоя и за създаването на анкетна комисия, която да разгледа всички подобни сделки от 2003 г. насам.


И така директорът на изпълнителната агенция инж. Бисер Дачев повлече крак и ще стане първият уволнен. Обяви го земеделският министър Мирослав Найденов, с което потвърди сериозните намерения на министър-председателя. Подписът на неговия заместник Светлана Боянова под скандалната сделка обаче не й донесе същите неприятности, защото по думите на Найденов "тя е юрист, а не експерт".


След среща с екоактивисти в Министерски съвет стана ясно, че става горещо и под стола на шефа на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Бургас. Той ще бъде освободен, след като премине законовата процедура по установяване на вината му, обясни министър Нона Караджова. „Ако не бях предприела действия, през август - септември 2009 г. щеше да е застроено цялото Черноморие,” заяви тя.


Заедно с нея и Найденов, в срещата се включи и регионалният министър Лиляна Павлова. Неправителствените организации обсъдиха с тримата представители на кабинета и с премиера Борисов проверката на скандалната сделка и издаденото разрешение за строеж на терена от 29 дка, както и готвените промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с цел да не се допускат подобни сделки и строежи.


С измененията в законодателството ще се забранят строителството върху дюни в зона "А" и зона "Б", а списък на дюните ще бъде направен до една година. С промени в Закона за горите и Закона за опазване на земеделските земи ще се въведе пълна забрана за промяна на предназначението на горски територии и земеделски територии, в чиято площ се намират дюни. Ще бъдат прекратени и всички започнати, но недовършени процедури по промяна на тяхното предназначение.


Междувременно от Националната агенция за приходите съобщиха, че започват проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела в Несебър. Инспекторите ще проверят счетоводната отчетност и спазването на данъчните закони при всички субекти от момента на първото прехвърляне на собствеността. Освен конкретните сделки, данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физическите лица, свързани със случая.