Според „сините” това е въпрос от компетентността на хората, а не този за „Белене”

СДС ще започнат събирането на подписка за провеждане на референдум за пълната забрана на тютюнопушенето. Той трябва да бъде „За” или „Против” тютюнопушенето на обществени места. Решението е взето на първото за тази година заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС.

Въпреки че са инициатори, сините коментираха, че нямат позиция по въпроса. Позицията им обаче е, че хората трябва да отговарят на такъв тип въпроси, а не като този за атомната енергетика, от която на практика нищо не разбират.

Ако има тютюнев референдум, той ще е след парламентарните избори, смятат от десницата. Очакват и да съберат повече подписи в подкрепа на референдум за цигарите, отколкото БСП събра за ядреното допитване.  

Това наистина е въпрос, който касае живота на всички български граждани – не само на пушачите и на непушачите, а не е отвлечения въпрос с театъра Белене”, на мнение е председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков.

В СДС смятат още, че имало масова кампания да се залъгва бизнесът основно в курортите, че ще падне забраната. С темата се спекулирало и от страна на управляващите и на опозицията.

От партията не изключиха възможността и техни членове да обещават евентуална отмяна на мораториума, ако дойдат на власт.

 

Междувременно, от БСП заявиха, че зад идеята на сините за тютюневия референдум всъщност стои опит да помогнат на управляващите. Така щели да измъкнат ГЕРБ от ситуацията около пълната забрана за пушенето, а и от промяната на позициите им – не само за цигарите.

„Няма защо по такъв въпрос да измъчват хората – той може да се реши и в НС”, убеден е Сергей Станишев.

Според него управлението е „медицински случай” и „шизофренно управление”, като допълни:

„Кажете ми някоя тема, по която ГЕРБ да не са си обърнали позицията на 180 градуса. В повечето случаи по няколко пъти.”