Така Здравната каза ще плаща за ин витро процедури и лечение на будна кома

Парламентът промени Закона за здравното осигуряване. Новите текстове бяха предложени от ГЕРБ, след като Лекарският съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2013 година.

 

Така сега става възможно Здравната каса да плаща за нови дейности, предвидени за финансиране от бюджета - като ин витро процедурите и лечението на пациенти в будна кома.

 

Промените обаче не минаха без дебати. Основното възражение на опозицията беше, че здравноосигурените ще финансират дейности, за които държавата трябва да дава пари.

 

„Малкото хора, които все още се осигуряват здравно, да поемат грижи, които са държавен ангажимент. Никой не може да убеди лекарите, че противоепидемичните мерки не са държавен ангажимент. Че не е ангажимент на държавата, ако избухне епидемия от морбили, от скарлатина и хепатит, това е ангажимент на здравноосигурените. Не, държавата и министерството отговаря за това”, коментира Нигяр Сахлим от ДПС.

 

„Смятам, че това беше единственият начин, след като Събора на БЛС отказа да подпише рамковия договор. Направихме още една промяна и тя касае включването на четирите нови клинични пътеки за 2013-та година”, каза Десислава Атанасова, министър на здравеопазването.