Появиха се съмнения около списъка, който се изготвя за гласуването за нов глава на БПЦ

Списъкът с епархийски избиратели, който ще бъде представен в неделя на епархийските избори, предизвика недоволство сред някои духовни лица.   

На 13 януари Българската православна църква ще проведе избори, с които да избере делегати за събора на 24 февруари, когато ще бъде избран нов патриарх.

Според духовни лица обаче списъкът с предложените за епархийски избиратели ще бъде нелегитимен.

„Ситуацията, в която се изпада, е много патова и това е благодарение на амбициите на някои хора да станат патриарх на всяка цена”, заяви в интервю за БГНЕС отец Петър Стоименов - архиерейски наместник в Самоков.

Причина за неговите остри възражения е фактът, че в списъка, който се изготвя, всички представители са от София, а от седемте духовните околии няма нито един вписан.

Освен това отец Петър смята, че всички посочени в списъците за епархийски избори са хора на митрополит Кирил Варненски, който е наместник-председател и и.д. софийски митрополит.

"Отдавам това на някакъв замисъл на управляващия митрополит, за да може да се легитимира и след това да го изберат ", заяви отец Петър.

Според устава на Българската православна църква Софийската митрополия трябва да излъчи двойно по-голям брой представители на предстоящия събор от останалите митрополии в страната.

Според отец Петър обаче се появява прецедент в устава на Българската православна църква.

„Има водеща епархия, а няма представители на архиерейското наместничество, което води до нелегитимност на избора", заяви отец Петър. Освен това според него има още една духовна околия на Софийска епархия – Годеч, която в момента няма нито изградена структура на архиерейското наместничество, нито има излъчени делегати, които да изразяват своя вот.

Отец Петър заяви още, че според него има няколко подхода, по които се действа в момента.

"Задкулисно, със заплахи, ултиматуми и принуда на някои архиерейски наместници и епархийски съветници. Принуждават ги да подпишат този списък на избирателите, за да може изборът в неделя да им се узакони. Това не би трябвало да се допуска в Св. Синод, защото това е в разрез с устава на църквата", заяви отец Петър.

 

От своя страна от Софийската митрополия заявиха, че има тенденция за саботиране на избора на нов патриарх, съобщи БНР. От епархията уверяват, че изборът, насрочен за утре за делегатите, ще се състои.