Две последователни взривявания не събориха останалата част от скалата

Пътят през Искърското дефиле, върху който се срути част от скала, остава непроходим. Село Елисейна вече шесто денонощие е частично откъснато. Две последователни взривявания не събориха останалата част от канарата.

Алпинисти заредиха взривното вещество точно зад най-големия и най-опасно надвиснал 40-тонен къс . Наложи се влаковете да спрат и районът беше отцепен.

Разлетяха се каменни късове, падна основната част от канарата, но участъкът все още е опасен и непроходим. Така село Елисейна остана откъснато от общинския си център. Единственото място, от което човек може да мине, е земен разкалян път. Затова местните стигат до Мездра с влак, а до съседните села – през срутището с велосипед или пеша.  

„След взривяването му в понеделник ще се направи още един оглед и ако няма опасност от камъни, които отново ще паднат, веднага предприемаме действието за освобождаване на трасето от падащите материали. Изгребваме го и пускаме движението, което ще стане най-късно до сряда до вечерта”, гарантира Стефан Илиев – директор на Областно пътно управление – Враца.

Дотогава, за да не затъне в 30-сантиметровата тиня, една линейка или трябва да дойде от Своге, или да мине около 80 километра в една посока по билото на планината.

Репортер: Румяна Попова