Българската православна църква провежда днес епархийски избори

Българската православна църква провежда днес епархийски избори за представителни делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор, съобщават от Светия Синод.

Епархийските представители ще участват в избирането на нов Български патриарх и Софийски митрополит. Тяхното включване в предстоящия на 24 февруари патриаршески избор ще се състои на принципа: "по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни".

В свое изявление Софийската митрополия заяви, че има тенденция за саботиране на избора на нов патриарх. В документа се посочва, че тази тенденции е недопустима за църковната дисциплина, канонично съзнание и поведение на православния клирик и християнин.

От Софийската митрополия обаче увериха, че изборът, насрочен за неделя за делегатите, ще се състои.

В епархийските центрове ще бъдат излъчени предвидените от църковния Устав общо 80 епархийски избиратели. Те ще решат избора за Български патриарх заедно с другите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор, които са 14 митрополити, 19 епископи, по един представител на Рилския, Бачковския и Троянския манастир, по един монах и една монахиня от всяка епархия, по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии.

Според информацията, публикувана на страницата на Светия синод, на 24-ти февруари ще бъдат обявени имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, които са избрани от Светия синод. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

 

Подробности по темата ще намерите във видеото.