Екозащитници планират протест в София

Пореден скандал избухна със застрояване на територии край морето. Причината е започнал строеж край плажа Иракли. Според еколози става дума за поредно нарушение на закона.

Във фейсбук вече тече подготовката на протест пред парламента под мотото "Последен протест за Иракли и морето".

Проверка на Нова телевизия в Иракли  показа, че на метри от плажната ивица се строят вилни селища. В телефонен разговор инвеститорът обясни, че бунгалата се строят върху бивши пионерски лагери и реституирани  парцели, които са  закупени от частни лица.

Устройственият план за 750 декара е одобрен през 1997 година. Строителното разрешение е издадено през септември 2012 година. Тогава е започнал и строежът.

Представител на инвеститора показа и доклад по Оценката на въздействието върху околната среда, в който становището е положително. Докладът е издаден от РИОСВ-Бургас ,с дата 11 август 2011 година и е подписан от сегашния директор Бойчо Георгиев.
От сдружението на собствениците на земи в Иракли недоумяват от притесненията на еколозите. Обясняват, че се строи не върху плажа, а в парцела на бившите пионерски лагери

От сдружението допълват, че височината на строителството е съобразена със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Според гражданската група, обединила еколози, е необходимо спешно зоните Иракли, Емине и Камчийски пясъци да бъдат обявени за защитени територии.

Гражданска група „Да спасим Иракли“ алармира, че със забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по евродирективата за местообитанията и Закона за биоразнообразието, България е пред сериозна заплаха от европейски санкции.