Сблъсък в “Здравей, България” подгря за поредния протест на пушачите

Ще се преборят ли пушачите със забраната за пушене в заведенията? В навечерието на поредния протест срещу новия режим мнението си по най-актуалната тема от последните месеци споделиха в „Здравей, България” негови противници и привърженици.

„Протестът е днес от 15:30 часа пред Народното събрание”, отбеляза Атанас Янкулов от сдружение „НАС-Свободен избор”, който благодари на Нова ТВ за предоставената възможност за форум по въпроса. „Такива дебати е редно да има преди приемането на закона,” каза Янкулов. Членовете на неговата асоциация ще участват в демонстрацията пред парламента. Те се обявяват за България без дим, но смятат, че законът за тоталната забрана няма връзка с тютюнопушенето, защото забраната не отказва нито един пушач от вредния навик.

В света има няколко успешни опита за борба с тютюнопушенето – американският, френският, австрийският”, отбеляза Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Във Франция държавата заделя по 300 млн. евро годишна субсидия на обектите, които стават жертва на забраната. Австрийският вариант предвижда заведенията да са или за пушачи, или за непушачи.

Има политически елемент в забраната, тъй като беше наложена с политическо решение”, коментира Иво Инджев. Законите трябва да защитават слабите, а това са пасивните пушачи, смята журналистът.

„В Англия имаше подобен дебат преди 8 – 10 години. Отдавна хората забравиха за всичко, там никъде не се пуши, пъбовете си ги има, хората се веселят и такива истерични проблеми няма”, заяви Иво Мирчев от Асоциация „България без дим”.

Целия разговор гледайте във видеото.