Вазовските машиностроителни заводи бяха извадени от забранителния списък за приватизация

Народните представители одобриха изваждането на ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация. Решението е окончателно и означава, че вазовските заводи могат да бъдат купени от инвеститор, който отговаря на критерии, зададени от агенцията по приватизация.

В залата управляващите и опозицията отново се скараха затова кой е довел ВМЗ до тежкото финансово положение.

 

Същевременно работниците завода излизат в принудителен отпуск от днес. Те ще ползват 12 дни от полагаемия им годишен отпуск.

 

Ръководството на завода е поискало разпускане на персонала, за да използват времето за подготовка на планове за възобновяване на производството.

 

Синдикатите обявиха, че методиката, по която ще бъде намален броят на работниците, е почти готова. Очаква се съкращенията да започнат в края на месеца.

 

В сряда в завода имаше импровизирана трудова борса, на която работодатели от региона представиха свободните места, които предлагат.

 

Кандидатът, които ще поиска да купи ВМЗ-Сопот, ще трябва да отговаря на определени критерии, определени от Агенцията по приватизация и одобрени от надзорния съвет на ВМЗ-то.


От забранителния списък беше изваден и Пловдивския панаир. Според "Коалиция за България", дружеството трябва да продължи да се развива с държавно участие. От ГЕРБ контрираха обаче, че предишното правителство е продало по-голямата част от панаира и така държавата на практика е лишена от правомощията на собственик.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.

 

Репортер: Мария Цънцарова