Според документи през 2005 г. правителството на Сакскобургготски сменя статута на Камчийски пясъци

Депутати от ГЕРБ разпространиха решения на предишните две правителства, които доказват, че дюните край Несебър са продадени от тях. Народните представители обявиха и цената, на която предишните управляващи са дали на частници терена известен като камчийски пясъци.


Според документите, през 2005-та година правителството на Симеон Сакскобургготски сменя статута на Камчийски пясъци.

 

„Взима решение, с което преобразува земите Камчийски пясъци от публична в частна държавна собственост”, обясни Александър Ненков от ГЕРБ.


Законът обаче забранява такова преобразуване, когато става въпрос за защитени територии, каквито тогава са били Камчийски пясъци. Това прави решнието на тогавашното правителство незаконно, обобщават от ГЕРБ. През 2006-та с терена е извършена заменка.


Продажбата се извършва на цени от 14 ст. на кв. метър при цени на имотите първа линия на морето от минимум 80 лв. на кв. м.”, допълва още депутатът от ГЕРБ.


Александър Ненков пресметнал, че тази сделка е ощетила държавата с 32 милиона лева. Следва процедура, с която Камчийски пясъци да бъдат изключени от горския фонд, за да започне строителството на голям комплекс.


Решението било взето без екологична оценка, което също било в нарушение на закона. Ненков обяви, че след сигнал със свое решение от 2009-та година Нона Караджова е спряла строителството. Депутатите от левицата не пожелаха да коментират.


Повече по темата гледайте във видеото.