Съдът в Атина замени затвора с глоба, но не сне вината

Личната история на българина Янко Стоименов и борбата му за справедливост се превърна в кауза за неговите колеги. Бившият главен пилот на авиокомпания „Хелиос” беше съден в Кипър и Гърция за един от най-тежките и мистериозни инциденти в новата авиационна история на Европа – катастрофата на пътнически „Боинг” край Атина през 2005 година, когато загинаха 121 души.

И докато на Острова Янко беше оправдан, теглата му с гръцкото правосъдие не са свършили. Прокуратурата в южната съседка твърди, че той, с оглед на поста, който е заемал в кипърската авиокомпания, е виновен, защото е допуснал „некомпетентен” екипаж да управлява самолета. Съдът в Атина реши, че заедно с изпълнителния директор Димитрис Падазис и директора за полетите Йоргос Кикиис, Стоименов носи отговорност за случилото се, защото тримата са участвали в подбора на пилотите.

Според защита обаче екипажът е бил достатъчно подготвен, а трагедията се дължи на технически проблем, довел до разхерметизацията на самолета. Тезата е подкрепена от независими експертизи.

Нито съм произвел самолета, нито съм го поддържал технически”, каза в студиото на „Здравей България” Янко Стоименов. По думите му същата машина се е разхерметизирала сама и преди фаталния случай.

Стоименов не се смята за отговорен и по отношение компетентността на екипажа. „Аз съм бил пряк началник на пилотите, но не съм човекът, който ги е наел”, обясни той, като добави, че при това не се съмнява в квалификацията им.

Прокурорите обаче твърдят, че пилотите са направили грешка и са поставили системата за херметизиране на кабината на ръчен режим. Стоименов смята, че това обяснение не е адекватно „нито като логика, нито като физика”.

Първоначално българинът беше осъден на 123 години затвор, но Апелативният съд в Атина замени присъдата с парично наказание – Янко ще трябва да плати 73 хил. евро, за да остане на свобода, но по този начин ще се признае и за виновен за катастрофата на полет 522. В ефира на Нова ТВ той потвърди, че категоричното му решение е да обжалва наложената глоба, защото смята, че е невинен.

Този случай е кауза за Съюза на транспортните синдикати”, каза в „Здравей,България” неговият председател Катерина Йорданова. „Трябва да се погрижим за това какво трябва да се случи оттук нататък с транспортния сектор, какъв процес може да произтече от това дело, тази присъда.”  

Транспортните синдикати ще продължат да подкрепят Янко Стоименов, обеща Йорданова. „Трябва да сме по-прагматични. Сумата е огромна за Янко и за семейството му. Снощи Съюзът реши да го подкрепи и финансово. Ще бъдат открити две сметки - в лева и в евро”, коментира тя.

Цялото интервю с Янко Стоименов гледайте във видеото.