Силвио Берлускони заяви, че магистратите са мафия, по-опасна от сицилианската

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони наруши изборния закон в страната със скандално изказване. В деня за размисъл преди парламентарните избори Берлускони заяви, че магистратите в Италия са мафия, по-опасна от сицилианската.

 

Берлускони направи скандалните изказвания във връзка с обвиненията, че докато е бил на власт е организирал оргии с проститутки, някои от които малолетни.

 

Обвиненията срещу мен са измама и клевета. Записали са 150 хиляди телефонни разговора и не могат да намерят никакво престъпление. Като погледнете магистратите бихте си помислили, че са сериозна институция. Всъщност са мафия, по-опасна от сицилианската. И напълно съзнавам тежестта на думите си”, каза Силвио Берлускони.

 

Гласуването започна днес и ще завърши утре следобед. Резултатите се чакат с голям интерес в цяла Европа. Въпросът е ще могат ли традиционните партии да формират стабилен кабинет, който да се бори с финансовата криза в Италия.

 

Социологическите проучвания показват преднина от 5 пункта за Демократическата партия на Пиерлуиджи Берсани пред дясноцентристката коалиция на Берлускони.

 

Разочарованието от политиците най-вероятно ще доведе до превръщането на движението 5 ЗВЕЗДИ на комика Бепе Грило в трета политическа сила. В последния ден на предизборните кампании Грило събра митинг от 500 хиляди души в Рим.

 

Финансовите среди се надяват формацията на досегашния премиер Марио Монти да събере достатъчно гласове, за да може да формира коалиционен кабинет с Пиерлуиджи Берсани.