Това ще стане в четвъртък, съобщи здравният министър

Надзорният съвет на НЗОК ще има извънредно събрание в четвъртък, на което ще бъдат преразгледани бюджетите на лечебните заведения в София, съобщи здравният министър Десислава Атанасова след среща с ръководството на „Пирогов”.

Разговорите, на които присъстваше и шефът на НЗОК, продължиха повече от 2 часа.

Според ръководството на болницата обаче срещата не е била конструктивна и на нея не са били постигнати конкретни споразумения.

Болницата оспорва рестриктивната методика, която Здравната каса въведе в началото на годината, при която има определени фиксиран брой пациенти, които да могат да бъдат лекувани по всяка клинична пътека.

Така например ако една клиника получи четири пътеки по една диагноза и дойде пети пациент, той или трябва да бъде отпратен, или болницата да поеме неговото лечение, с надеждата Здравната каса после да върне парите.

От „Пирогов” обясниха, че това е особено опасно за болница за спешна помощ. Освен това там се лекуват диагнози, които не могат да бъдат поети от други болници в страната.

„В четвъртък ще има извънредно събрание на надзорния съвет на Здравната каса. На него ще бъдат преразгледани бюджетите на лечебните заведения в град София”, заяви Десислава Атанасова.