Изчисленията му сочат, че двойката, която ще обиколи Марс, ще пътува 501 дни

Американският милионер Денис Тито обяви, че възнамерява да изпрати хора до Марс след пет години. Според Тито, който се прочу преди 12 години като първия космически турист, задачата не е трудна.


Изчисленията на Денис Тито показват, че двойката, която ще обиколи Марсще пътува 501 дни. Полетът ще се осъществи през януари 2018-а година.


„Мисията е лесна. Корабът им ще прелети на 160 километра от Марс. Ще използва гравитацията на планетата и ще поеме обратно към Земята. Използва се принципът на бумеранга. Не са необходими маневри с двигатели”, обясни Тито.


За да може подобен полет да се осъществи, Земята и Марс трябва да са в точно определена точка от орбитите си около Слънцето. Първата възможност е през 2016-а година, но тогава космическият кораб на Тито едва ли ще е готов.


Следващата удобна възможност е през януари 2018-а. Ако тя бъде пропусната, трябва да се чака до 2031-ва. Ако прелетят край Марс, двамата астронавти ще станат първите хора, видели Червената планета със собствените си очи. За целта те ще трябва да обитават помещение от едва 17 кубически метра близо година и половина.