Новото законодателство носи най-големите промени в сектора след кризата

Европейският съюз подготвя нови финансови правила, с които ще ограничи бонусите, раздавани в банките. Според документа, таванът на бонусите ще бъде едногодишната заплата. Допълнителните възнаграждения ще могат да бъдат увеличени двойно, но само при съгласие на акционерите.

Новото законодателство ще доведе до най-големите промени в банковия сектор след глобалната икономическа криза, смятат някои анализатори. Досега топ-банкерите и някои други висши банкови служители можеха да получават огромни бонуси, надвишаващи с пъти основната им заплата. Това предизвика огромно обществено недоволство в редица страни от Европейския съюз, след като се наложи Брюксел да оказва финансова помощ на закъсали банки.

Великобритания, която се смята за най-големия финансов център в Европа, се противопостави на идеята. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че Европейският съюз трябва да се концентрира на затягането на правилата по друг начин. Той призова да се направи разлика между търговски и инвестиционни банки.

Лондон смята, че налагането на рестрикции върху бонусите ще ограничи растежа на финансовия сектор. В същото време такава мярка ще доведе и до отлив на специалисти, които ще потърсят работа в други държави.