Лидерите на ЕС не искат да предоговарят основополагащите договори на общността, което иска Лондон

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой предупреди, че ако Великобритания реши да напусне Европейския съюз, ще трябва да плати висока цена. Ван Ромпой допълни,че европейските лидери не искат да предоговарят основополагащите договори на общността, за което настоява Лондон.

 

Белгийският експремиер побърза да уточни, че Великобритания има възможност да играе водеща роля в изграждането на европейската икономика в момент, когато Еврозоната разполага с икономическите инструменти, които да й помогнат да излезе от най-тежката криза в своята история.

 

Той обаче отправи ясно предупреждение към британския премиер Камерън, че Европа няма да търпи какъвто и да е опит на Великобритания да упражнява избирателно членство, приемайки да следва дадени правила и отказвайки да се съобразява с други.

 

Според Ван Ромпой излизането от ЕС е възможно от юридическа гледна точка, но "би било доста сложно и непрактично в правно и политическо отношение". "Просто си помислете за развод след 40 години брак", каза Ромпой.

 

През януари Камерън обяви, че ако неговата Консервативната партия победи на изборите през 2015-а година, ще свика референдум, на който британците да се произнесат дали искат страната им да остане в Европейския съюз.