Според него Плевнелиев е трябвало първо да връчи мандата на ДПС преди да обяви датата на изборите

Очевидно не трябваше да избързва. В Конституцията е казано, че когато и третата парламентарна група откаже мандата, не повече от седем дни трябва да има държавният глава да разпусне парламента, да назначи служебно правителство, и да насрочи следващите парламентарни избори”. Това заяви в студиото на „България говори” бившия конституционен съдия Георги Марков. Изказването му бе по породено от последните събития в страна, а именно, че държавният глава Росен Плевнелиев обяви датата на изборите преди да е връчил мандат за съставяне на третата по големина парламентарна група ДПС.


„Сдруженията на гражданите, които свободно могат да се сдружават, и Конституцията им гарантира това право, включително за съставяне на синдикати, които да защитават трудовите им права, има един важен текст, който гласи, че те не могат да поставят политически искания, да имат политически цели, да извършват политическа дейност, присъща на партиите”, категоричен бе Марков.


Бившият конституционен съдия обясни, че в някои страни гласуването е задължително. Той обаче се усъмни подобно нещо да се понрави на българския народ. „Мисля, че нашето общество ще се раздразни от едно такова рязко и задължително заставяне за гласуване, тъй като партията на негласуващите е една от най-големите в България”, поясни той.


Какво още обясни Георги Марков в студиото гледайте във видеото.