И Борисов и Станишев се държат като малки деца, смята лидерът на „България на гражданите”

Под натиска на водещия на предаването “Дикoff” Меглена Кунева открехна леко завесата пред евентуалните възможности за коалирането, с което биха се примирили България на гражданите в бъдеще. Преди това обаче обясни защо, макар че е в опозиция, не е при протестиращите по площадите.

Там трябва да бъдат гражданите, защото това е най-добрият начин за демокрация, смята Кунева, а политиците трябва да дават отговори чрез медиите на въпросите, които хората поставят.

„Политическата почва на България е изтощена…”, коментира бившият еврокомисар. Ако под политика разбираме само и единствено партиите, това е лошо, това е край!”

Ако партиите искат изобщо да говорят с „България на гражданите”, нека да признаят, че са крали по време на последните избори, призова Меглена Кунева, като отбеляза, че нито една от двете основни партии не са направили това. „Нито една партия, която е крала избори, няма шанс за коалиция с „България на гражданите”, категорична е тя.

И Борисов и Станишев се държат като малки деца – обиждат се на Винету и индианец… Нямам за какво да си говоря с тях” добави Кунева. „Най-напред ще се боря да имаме колкото се може по-висок резултат… 60% от респондентите не казват за кого ще гласуват.”

БСП е „неправилната партия” (за коалиция, бел.ред.), убедена е Кунева. „Стоим на различни идеологически позиции.” В същото време според нея ГЕРБ вървят в неправилната посока в „дясното братоубийствено пространство”.

За евентуално сътрудничество „България на гражданите” биха поставили няколко основни искания пред останалите политически сили - да не крадат избори, да се съгласят с това парите за образование да бъдат 4,5% бюджета, както и да са съгласни с това да се намали субсидирането на партиите наполовина.

Най-важното условие към ГЕРБ обаче е „да се държат прилично и да подкрепят нашата програма на 99%”. Защото в момента Меглена Кунева е недоволна от икономическата, енергийната и ред други политики.

Бившият еврокомисар обаче изглежда доволна от поведението на държавния глава на фона на протестите в страната. „Плевнелиев показа крачка към лидерството, но той е институция, той е длъжен да отиде при протестиращите”, каза Кунева в хода на разговора със Сашо Диков.

Цялото интервю с лидер на България на гражданите гледайте във видеото.