Проверката почти е стигнала крайните си резултати, допълни главният прокурор

Скоро ще е готова проверката за това поръчвал ли е Ахмед Доган убийството на Бойко Борисов или не. Резултатите ще бъдат оповестени едва след като се докаже съществуването на такъв документ и се прецени доколко информацията в него е класифицирана.

 

В момента се проверява имало ли документ в Нацоналната разузнавателна служба за подготвян атентат срещу премиера в оставка Бойко Борисов от бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Проверява се още класифицирана ли е информацията, дали е получена от чужди служби и какви мерки са били предприети по случая.

 

Главният прокурор каза, че проверката почти е стигнала крайните си резултати. А ако се прецени, че информацията не е класифицирана, ще бъде оповестена публично.

 

„Ако документът е съдържал реална заплаха, какво се е случило за тези четири години и какво е предприело или не е предприело НРС? Кои длъжностни лица извън НРС са имали достъп до документа, ако има такъв документ? Под това разбирам и хора, които са заемали и заемат длъжност в изпълнителната и законодателната власт”, уточни другите въпросителни Цацаров.

 

И още една проверка, в която фигурира името на Бойко Борисов – прокуратурата преценява, основателно ли е било спряно разследването за изтичане на класифицирана информация покрай скандала, известен като „Мишо Бирата”. То беше прекратено в началото на миналата година, защото не можеше да се установи от кого са изнесени скандалните телефонни записи. И дали разговорът между Бойко Борисов и шефът на митниците Ваньо Танов е бил манипулиран или не.