Не се очаква рязко покачване на такса „смет", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова

„До края на март трябва да има избран изпълнител на завода за боклук в София. Най-късно до 2015 година заводът ще бъде готов. Той ще бъде на площадката, в която е пречиствателната станция и депото”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Градоначалникът обясни още, че биологичните отпадъци ще се компостират, а останалите ще разделят и преработват. Съвсем малка част от отпадъците ще се депонират.

 

Не се очаква рязко покачване на такса „смет" с пускането в експлоатация на завода за преработка на отпадъци в София”, каза пред Дарик радио кметът на София. В момента се плаща за сепариране и депониране на отпадъците, а с пускането на завода разходите ще са други. Възможно е да се промени методиката за изчисляването на такса „смет", защото се работи по по-справедлив модел.

 

В три района на София ще започне пилотно да се измерва количеството отпадъци на домакинства. Този проект ще започне догодина. Фандъкова не уточни как точно ще се измерва количеството боклук, защото това е работа на експертите.