Надявам се този път да има осъдени, заяви Константин Пенчев

За промени в Закона за използването на специални разузнавателни средства, призова в „Здравей, България” омбудсманът Константин Пенчев

 

„Трябва да има промени и съдът да не подписва за това като селски кмет, безкритично”, заяви Пенчев. По думите му съдът трябва да има право и да откаже подслушване.

 

За скандалите, които текат в момента, омбудсманът заяви, че се надява този път да има осъдени.

 

„Много съм притеснен от скандала. Навлизането в живота на хората е сериозно посегателство над човешките права. Надявам се този път Прокуратурата да стигне докрай”, заяви Пенчев. 

 

Той обясни, че България вече е осъдена в Страсбург за прекомерно и недостатъчно контролируемо използване на СРС-та.

 

„Въпросът за контрола на СРС-тата очевидно не е добре уреден от законодателя”, коментира Пенчев. По думите му трябва да има граждански контрол в тази област, който да гледа поне отчетността. 

 

„Не е казано всеки да ходи и да бърка. Но липсата на отчетност създава обосновано предположение за злоупотреба”, коментира той.

 

Иначе жалбите до омбудсмана са многобройни и на различни теми. 

 

В социалната сфера една трета от жалбите, които постъпват, са свързани с неизплащането на работни заплати. 

 

„Аз съм последната инстанция, при мен хората идват вече отчаяни”, обясни Пенчев.

 

Той се опитва да повлияе на недобросъвестните работодатели чрез държавните институции, най-вече чрез Инспекцията по труда. 

 

По думите на Пенчев най-неприятното в такива случаи е когато работодателят е фалирал, защото няма как да изплати дълговете си към работниците. Друг голям проблем, който притеснява доста българи, са отношенията с "Топлофикация". 

 

„Вече две години се боря сградната инсталация и прогнозните сметки. Не виждам обаче резултати”, заяви Пенчев. По думите му подобна тежка е ситуацията и с таксата смет, която невинаги е справедлива.

 

Сред най-любопитните е жалба от фенове на Depeche Mode. Те искат да пътуват до София за концерта им, който обаче се пада точно в деня на изборите. Така феновете са изправени пред избора дали да гласуват или да отидат на концерта. 

 

„Уви, законодателят не е предвидил посещението на концерт да е сред причините да може да гласувате на друго място”, заяви Пенчев.