ДПС печелят 10,45% от вота на избирателите, а "Атака" - 7,39%

Централната избирателна комисия (ЦИК)вече е обработила 99,27 на сто от протоколите на районните избирателни комисии. Според тях, ГЕРБ е първа политическа сила с 30,74 гласа.

 

Следват я „Коалиция за България” с 27,06 на сто, ДПС - с 10,45 на сто и партия "Атака" - със 7,39 на сто

 

Под 4 процентната бариера, необходима за влизане в парламента, засега остават Националния фронт за спасение на България - 3, 75 на сто и „Движение България на гражданите” - с 3, 26 на сто.

 

При 72 процента обработени протоколи, резултатите показват,че зад граница най-много от нашите сънародници гласували за ДПС - 41, 3 на сто, следвана от ГЕРБ - с 24, 5 на сто, „Коалиция за България” - с 5,9 на сто и „Атака” - с 3,2 на сто.

 

В ЦИК вече са пристигнали протоколите от близо половината от общо  31 районни избирателни комисии. След приемането им започва независимо въвеждане на данните от секционните протоколи. Така се образува втората база данни, която ще бъде съпоставена с базата данни от въведените секционни протоколи в районните избирателни комисии. Ако се открият разминавания, ЦИК излиза с решение на какво се дължи това –на техническа грешка или нещо друго. 

 

От Централната избирателна комисия са категорични, че няма за има забавяне и най-късно в четвъртък ще имаме окончателните резултати от изборите. До неделя пък ще са ясни имената на депутатите в 42-рия парламент.

 

ГЕРБ и „Коалиция за България” са спечелили доверието в равен брой областни градове - по единайсет.

 

Данните на Централната избирателна комисия показват, че много от градовете с шумни протести срещу правителството, на практика са избрали отново ГЕРБ - така е в Благоевград, Варна, София. Повече доверие на доскорошните управляващи са гласували и в Бургас и Пловдив

 

„Коалиция за България” обаче печели във Велико Търново, Стара Загора и Плевен. Безобидна е разликата в Хасково, затова засега там резултатът е спорен. 

 

Общо 5 са областните градове, в които надделява ДПС, сред тях, обичайно - Кърджали, Търговище и Разград.