Глоба ще плати и акушер-гинекологът, извършил абортите

С 1000 лв. ще бъде глобен директорът на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Велика и Георги Ченчеви” в Севлиево. Санкцията е за направени аборти от някои от момичетата в дома, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

 

17-годишна възпитаничка на дома е приета за лечение в клиника „Акта Медика”, след оплаквания от болки в корема. Според амбулаторния лист два дни по-късно момичето е направило спонтанен аборт. След това е изписано от болницата и се е прибрало в социалното заведение.


Освен директора на дома, глоба отнесе и акушер-гинекологът от клиниката, извършил абортите. Той е санкциониран с 2000 лв.


„Момичето е разказало на инспекторите от Главна дирекция „Контрол по правата на детето”, че е споделило с директора на Дома вероятността да е бременно. Веднага е заведено на лекар, който е потвърдил това. Докторът подробно е разяснил рисковете от прекъсване на бременността. На следващият ден обаче момичето е заведено отново в болничното заведение от директора и един от възпитателите, за да направи аборт. Девойката е споделила на проверяващите, че никой не я е попитал за мнението й и за страха, който е изпитвала от тази процедура”, се казва още в съобщението на агенцията.


По време на проверката инспекторите установили и друг случай на аборт на второ момиче от дома, направен през 2012 г. То е на 16 години и в момента отново е бременно.


ДАЗД съобщава и за още един фрапиращ случай – дете, подало писмен сигнал до директорката, че е жертва на побой от страна на друг възпитаник от институцията, защото не се е съгласил да събира пари от количките пред хипермаркет в Севлиево.

 

На насилника е наложена мярка „почистване на общите помещения и лишаване от компютърни занимания за срок от една седмица”.