Най-щедри са в Австралия, показва световен индекс за миналата година

България е в дъното на поредна класация – този път по дарителство. Данните са на световния дарителски индекс за миналата година. От общо 146 изследвани държави, България е на 137 място.

 

Хората у нас, които са дарявали пари са 13%, а доброволците са едва 5 на сто. Най-добри резултати отчитаме в броя българи, помагали на непознат – у нас това е почти всеки трети.

 

Според индекса Австралия е най-щедрата държава в света, следвана от Ирландия и Канада.

 

На фона на тази неблагоприятна за страната ни статистика детски център поде дарителска кампания под наслов „Книги спасяват живот”. Методът е съвсем прост – даряваш любима книга, а ако имаш желание купуваш стара срещу символична сума. Идеята е да се даряват  стойностни книги така че хората да са стимулирани да си ги купуват.

 

Събраните средства ще отидат при тежко болни деца от дома в село Сладък Кладенец. Избрали са мястото, защото то рядко попада в популярните дарителски кампании. С парите ще подкрепят сдружение, което от месеци подпомага дома.

 

Кампанията за даряване и купуване на стари книги ще продължи до 1 юни. Паралелно от дома се надяват чрез дарения да съберат пари и за другата им основна необходимост - автобус, с който децата да видят света извън дома.

 

Повече за инициативата ще научите от репортажа във видеото.