Той обеща да защити интереса на превозвачите ни, които протестират срещу турския граничен режим

Приватизация в БДЖ „Товарни превози” засега няма да има, а от транспортното министерство правят спешен анализ как да спасят ведомството. Това съобщи във Варна новият ресорен министър  Данаил Папазов. Той обеща да защити максимално интереса на българските превозвачи, които протестират срещу турския граничен пропускателен режим, както и интереса на работещите в железниците.

 

На третия ден от заемането на поста, новият транспортен министър стопира намеренията на предишното правителство за приватизация в железниците.

 

„Аз лично ще направя всичко възможно тази приватизация да бъде спряна. В момента в холдинг БДЖ работят, ако не се лъжа, някъде около 10 000 човека. Така че това е много сериозна бройка хора, които евентуално при преструктуриране на дружеството, много бързо ще загубят работа”, коментира Данаил Папазов.

 

В дружеството, което е практически във фалит, според министъра имало страшно отчаяние и огромна нужда от реформи. Задълженията му били за 709 милиона лева, а звена за маркетинг и логистика изобщо липсвали.

 

От приватизацията аз не виждам как ще се вземе тази сума. 150-200-250 - да се вземе. Виждате, че сумата не може да бъде покрита. Изключително претъпкана администрация. Само за пример ще ви дам, че счетоводителите, примерно, са над 150 човека. Аз просто бях смаян от бройката”, добави още той.

 

Други спешни въпроси за решаване в първите дни на поста били пускането в експлоатация на Дунав мост и проблемите на превозвачите с пропускателния режим на турската граница. В преговорите там имало напредък.

 

„Има и неща, които нашите превозвачи са си сами виновни, но аз лично ще направя всичко възможно да защитя българските превозвачи”, каза Папазов. Министърът ще се срещне с тях във вторник. 

 

Друг основен приоритет ще бъде разширяването на пристанищата във Варна и Бургас

 

Репортер: Искра Урумова