Той посочи поименно хората, които според него, са поръчали на прокуратурата да бъде обвинен

Цветан Цветанов определи съдебното преследване срещу него като резултат от политическите амбиции на основни лица от българския парламент, съобщи БНР. 

 

Той посочи поименно хората, които според него, са поръчали на прокуратурата да бъде обвинен: "Лица, които се изказваха и правораздаваха от българския парламент. На първо място, разбира се, Делян Пеевски, който много ясно се закани по мой адрес, Волен Сидеров, Лютви Местан, Сергей Станишев. Това са хората, които даваха указания на българската прокуратура". 

 

На въпрос как ще коментира мнението на професор Ивайло Дичев, който сравни поведението на ГЕРБ в парламента с това на "Атака" и на крайната десница в Европа, Цветанов отговори: "А поведението на тройната коалиция смятате ли, че е нормално и цивилизовано? Защото досега аз никъде не съм наблюдавал подобно поведение, дори и в българския парламент - на реваншизъм, на омраза, на противопоставяне и клеветническа кампания".

 

Той не очаква разцепления в ГЕРБ: "Вярвам в искрената подкрепа както на Борисов, така също и на всички достойни членове и симпатизанти на ГЕРБ. И на всички вас". Цветан Цветанов започва обиколка в страната, за да провери състоянието на партийните структури и да обсъди с тях политиката на ГЕРБ като опозиционна партия. 

 

Той отказа да посочи конкретни причини за изключването на бившия областен управител на Стара Загора Недялко Недялков от партийните редици. Цветанов отклони и обвиненията на кмета на Павел баня Станимир Радевски, че лично като министър е поръчал обвиненията срещу него и отстраняването му от длъжност, като каза, че през последните няколко седмици е виновен за всичко в страната и затова няма намерение да влиза в обяснителен режим.