Според Първанов вотът не е лично за Станишев, а за цялото партийно ръководство

Приключи заседанието на Националния съвет на БСП. На него беше гласуван вот на доверие към ръководството и политиките на левицата. 

 

На излизане от партийната централа на "Позитано" 20, която днес бе обстрелвана с различни предмети от преминаващите покрай нея демонстранти, отделни партийни представители се разминаха в оценките си за резултата от деветчасово заседание.

 

Според зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова лидерът Сергей Станишев е поискал и получил вот на доверие от съпартийците си. Георги Първанов обаче коментира, че вотът не е бил лично за председателя, а за цялото ръководство на партията и по този начин е бил манипулиран. Според Георги Пирински решението е израз на волята на Националния съвет да изисква от Изпълнителното бюро на Социалистическата партия изпълнение на определени задачи и отчет.

 

Поисканото от Станишев доверие след скандала около избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и призивите от представители на левицата за негова оставка нажежиха атмосферата още преди началото на Националния съвет. Военният министър Ангел Найденов потвърди на брифинг, че в централата на социалистите текат тежки и много емоционални дискусии. По време на партийния пленум се разбра, че не е ставало дума за оставка на правителството на Пламен Орешарски, нито за предсрочни избори.