От МЗХ увериха, че първият транш да бъде изплатен през месец октомври

На протест днес трябваше да излязат и животновъдите. Те обявиха, че ще окупират земеделското министерство с добитък и земеделска техника. Не дойдоха нито животни, нито трактори, а фермерите се брояха на пръсти.


Малцината присъстващи обясниха, че са недоволни, защото все още не знаят колко ще са парите, които ще получат като държавна и европейска помощ тази година. Нещо - което по думите им трябваше вече да е ясно.

 

Липсата на хора организаторите обясниха с няколко причини: първата – служебна, защото много стопани не могат да оставят земите си, понеже сега тече активна подготовка за зимния период. Втората причина е логистична – камионите с животни са спрени от здравните власти, а автобусите с хора още пътували към София. И третата причина – чисто политическа, че животновъдите били притиснати да не идват.


Животновъдите обявиха, че ще продължат да протестират. И ще дочакат автобусите с хора, които още пътуват към тях.


А докато чакаше обещаните свежи подкрепления за протеста, младият фермер Кольо беше изчерпал протестния си ентусиазъм.


От Министерството на земеделието и храните увериха, че за настоящата година средствата за национални доплащания са съгласувани с Европейската комисия. В кампания 2013 г. ще бъде запазено подпомагането на глава животно, като осигурените национални доплащания са в размер на 144 млн. лева. Това са с 4 млн. лева повече от предходния период. Планирано е първият транш да бъде изплатен през месец октомври.