Протестиращите планират блокади на възлови пътища

В 18-я ден на протестите картината на пл. „Независимост” остава същата – и днес протестиращите настояха за оставка на кабинета на Пламен Орешарски. Пред Националния дворец на културата пък се проведе акция, също вече поредна, в подкрепа на правителството, която събра около 100 - 200 души.

 

Около 5 500 протестиращи се струпаха в центъра на столицата, сочат данните на МВР към 20 часа. Те се отправиха на шествие по централните софийски улици, преминавайки пред Народното събрание в посока "Орлов мост", като отново блокираха кръстовището. Оттам шествието се насочи към Моста на влюбените до НДК, където също беше спряно движението. По-късно участниците в демонстрацията се отправиха към бул. "Витоша".

 

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че тази вечер няма данни за инциденти. Полицаи с жилетки "Анти-конфликт" се погрижиха за охраната на протеста.

 

Антиправителствените демонстранти са готови все по-често на ударни акции, като вчерашната блокада на бул. „Брюксел” или опитът от тази сутрин да бъде пресрещната кола в кв. „Бояна”, в която се е предполагало, че се вози премиерът.

 

Без инциденти в СофияПродължават и сутрешните акции „На кафе пред парламента”. Тази сутрин обаче протестиращата се събраха пред Министерски съвет за да посрещнат утрото на 1 юли.

 

Традиционното протестно пиене на сутрешно кафе по изключение се проведе не пред парламента, а пред сградата на правителството. Причината – в първия ден от седмицата министрите провеждат оперативна сбирка, а депутатите не заседават. Членове на кабинета така и не се появиха. Не липсваха обаче други важни атрибути за протестното матине.

 

Според анонса във „Фейсбук”, демонстрантите трябваше да посрещнат заедно изгрева на слънцето и така да отбележат „Джулай морнинг”. Вечната песен на „Юрая Хийп” не се чу. Вместо нея на ларгото звучаха вече познатите призиви за оставка.

 

Протестиращите спряха за кратко движението на площад „Независимост”. Планират се блокади и на възлови пътища. След блокадата шествието се пренесе пред Съдебната палата, където призова за сваляне на депутатския имунитет на Волен Сидеров.

 

Исканията на протестиращите за оставка на кабинета "Орешарски" и обстановката у нас ще бъдат обсъдени утре от евродепутатите в Страсбург. Инициатор на дискусията е Манфред Вебер - заместник-председател от групата от Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ. Дебатите за ситуацията в България ще се проведат без обсъждане и гласуване на резолюция.