Левицата иска фирмите, даващи работа на студенти, да плащат по-малко данъци

Мерки за справяне с младежката безработица ще обсъждат днес в парламента социалният министър Хасан Адемов и Комисията по труда и социалната политика. Предложенята са внесени от БСП и предлагат държавата да плаща осигуровките на безработни младежи.


БСП предлагат работодателите да получават пари от държавата при наемането на безработни младежи до 29 години със завършено образование, но без стаж. Плащането на осигуровките обаче ще е за определен период от време, като максимумът е година и половина.


Идеята е при назначаването на младеж на работа държавата да поеме 30% от осигуровките за първите шест месеца, 50 на сто за следващите шест и 75% за последните шест месеца. Условието е обаче бизнесът да запази служителя още поне година след изтичането на субсидирания срок.  


От БСП предлагат мярката да влезе в сила още в началото на октомви. Работодателите и бизнесът вече я подкрепиха. За да насърчат бизнеса да наема млади хора, левицата иска също фирмите, които дават стипендии за ученици и студенти, а след това ги наемат, да плащат по-малко данъци. Вероятно е обаче тази мярка да не бъде обсъдена днес.