Те настояват за намаляване на цените на таксите по платените пътища и отмяна на някои данъци и такси

Протестното движение в Бразилия се разрасна, като към него се включиха и водачите на товарни автомобили. Те издигнаха свои искания, като настояват за намаляване на цените на таксите по платените пътища и отмяна на някои данъци и такси, включително цената на дизеловото гориво.


Главните федерални пътищата в щатите Сао Пауло, Минас Жерайс, Парана, Рио де Жанейро, смятани за икономическите локомотиви на Бразилия, в понеделник бяха блокирани от многоосни товарни превозни средства. Загубите от тези протестни действия се изчисляват на десетки милиони долари.


Съдебните власти обявиха действията на шофьорите за противозаконни и ги определиха като нарушение на конституционното право на свободно движение на гражданите. На полицията бяха дадени указания да използва сила при деблокиране на магистралите. На някои места протестиращите влязоха в сблъсък със силите на реда, които използваха сълзотворен газ.


Причината за масовото протестно движение в Бразилия стана незначителното увеличение на цената на обществения транспорт в Сао Пауло и Рио де Жанейро в началото на юни. Под натиска на демонстрациите то бе отменено, но не можа да спре протестната вълна, която се надигна в най-голямата страна в Южна Америка.