В това са категорични шефове на български банки

Продължителна политическа дестабилизация на страната може да се отрази на банковите лихви и да ги накара да тръгнат нагоре. В това са категорични шефове на български банки. 

 

В световен мащаб заради кризата се очаква повишаване на лихвените проценти. Банкери смятат, че това може да засегне и нашата страна, макар че засега у нас се запазва тенденцията за понижение на лихвите. 

 

През последните три години най-голямо е понижението на лихвите по фирмените кредити. Спад има и при заемите за жилища. Там най-ниските лихви са между 6 и 7 процента, каквито са били нивата от 2008 година преди да започне кризата. 

 

Управителят на Българската народна банка обаче предупреди нашите трезори да внимават, защото в световен план тенденцията била към повишаване на лихвите по кредитите.

 

„Определено има такава тенденция за повишаване на лихвените проценти по дълговите книжа, така че може да очакваме някаква политика за повишаване на основните лихвени проценти. Ако това се случи в Европа, със сигурност ще се транслира и в България”, обясни Цветан Петринин, изпълнителен директор на банка.

 

Банкерите успокояват, че и да започне покачване, то ще бъде плавно.

 

„Първо, това няма да е в понеделник. И второ - има тенденция лихвите в България да се приближават до лихвите в Западна Европа, които са по-ниски в момента. Една политическа нестабилност, ако продължи достатъчно дълго, би довела до повишение на лихвените нива”, подчерта Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.