Добрата новина е, че "Българската Коледа" ще осигури средствата

Над 600 деца с церебрална парализа, които се лекуват в Клиниката по рехабилитация към университетската болница в Пловдив, се нуждаят от апаратура, която да им помогне да проходят самостоятелно. 


Болницата няма пари, за да закупи скъпата медицинска техника. Шанс дава благотворителната инициатива “Българската Коледа“, която тази година успя да събере над 2 милиона лева.


3-годишният Рангел е едно от децата, които всеки ден посещават Клиниката по рехабилитация. Момченцето страда от детска церебрална парализа и хидроцефалия, която е засегнала двигателната му система. 


Той напредва, но много бавно и си мисля, че с едни по-съвременни апарати, може би това ще е по-бързо. За две години напредъкът е голям, но става бавно”, обясни майката на Рангел.


Клиниката, в която се лекуват деца от цяла Южна България, има нужда от пет съвременни апарата за провеждане на качествена рехабилитация. С тяхна помощ подрастващите много по-бързо биха проходили, смятат лекарите.


Над 400 хиляди лева ще струва закупуването на петте апарата за рехабилитация. Добрата новина е, че "Българската Коледа" ще осигури средствата. До три месеца жизненотеобходимата апаратура за децата ще бъде доставена в клиниката. 


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев