„Целите са да дефинираме функциите и дейностите в МВР”, обясни министър Йовчев

Нов закон за Министерството на вътрешните работи ще бъде представен до 15 август. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев при представянето на програмата на МВР в рамките на правителствената програма „Държавност, развитие, справедливост”.


„Целите са разграничаване на политическите и професионалните правомощия, дефиниране функциите и дейностите в МВР. В момента действащият закон създава редица проблеми”, посочи вътрешният министър.


По думите му няма контрол върху средствата, изразходени от областните дирекции. „Главна дирекция „Национална полиция” не е в състояние да упражни контрол”, заяви още министърът.


Предвижда се и съставяне на законопроект на Закона за ДАТО. Трябва да се направят и нормативни промени, свързани с преминаване на ГДБОП в структурата на ДАНС.


„Работим по наредба между МВР и ДАНС. Например, при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР - с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност”, категоричен бе Цветлин Йовчев.


Ще се изгради и система за отчитане резултатите на структурните звена на МВР.


Ще направим промяна в организацията на работните процеси в МВР. Променяме функционалните задължения в структурата на МВР. Трябва да се направят промени в Главна дирекция „Национална полиция”, да изградим система и възможност да се наблюдават процесите”, каза Йовчев и добави, че това трябва да се случи до декември.


Предвижда се още включване към GPS система на патрулните полицаи в някои от областните дирекции, както и промяна в организацията на разследването.