Ситуацията е динамична, призна обаче Цецка Цачева

Изборите са законни, произнесе се във вторник Конституционният съд. 11 от 12-те конституционни съдии, които разглеждаха жалбата на ГЕРБ, решиха, че няма опорочаване на резултатите от вота. Засега от бившите управляващи нямат намерение да се връщат в парламента и решението на КС вероятно няма да повлияе на разпределението на силите в Народното събрание.

 

Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева обясни в "Здравей, България", че решението на КС й е известно, но все още не се е запознала с мотивите към него.

 

По думите й за българското общество вече станало ясно, че избори могат да се правят „и по този начин”. Депутатът припомни случая със заловените бюлетини в печатницата в Костинброд и медийните заглавия, които са свързали партията й със съмненията за измами в деня за размисъл. „Това решение казва – можете да си правите каквото искате по време на кампанията, по време на деня за размисъл”, възмути се Цачева.

 

„В мотивите си Конституционният съд трябва да е отговорил дали има нарушени правила. След като е казал, че изборите са редовни, това означава, че е казал, че няма нарушени правила”, заключи председателят на 41-вото Народно събрание.

 

Връщането на ГЕРБ в пленарна зала е общо решение на парламентарната група, отбеляза Цецка Цачева. Тя посочи, че на този етап не вижда причина за такова решение, но отбеляза, че картината в страната е много динамична.

 

Решението на Конституционния съд не създава прецедент, смята депутатът от "Коалиция за България" Филип Попов: „Едно такова решение не би трябвало толкова да се коментира, а да се изпълнява. Не считам, че решението на съда има някаква политическа нотка”, добави социалистът.  

 

Представителят на управляващото мнозинство отбеляза, че ГЕРБ не признават волята на суверена и сами са се поставили в изолация. „Всеки има право да оспорва изборите. Длъжни сме да признаем всяко решение на съда.

 

Можете да проследите целия разговор във видеото.