Няма травми по тялото на митрополита, заяви пред Нова ТВ Владимир Чавдаров

Непосредствената причина за смъртта на Варненския митрополит Кирил е удавяне, потвърди пред Нова ТВ прокурор Владимир Чавдаров. „Няма външни травматични увреждания и няма никакви данни за насилствена смърт”, каза представителят на държавното обвинение, който припомни, че тялото на митрополита е било подложено на аутопсия от трима патоанатоми.

 

Освен това е изискана справка относно температурата на водата и подводните течения в района на инцидента, добави прокурорът. Няколко свидетели са видели как митрополит Кирил влиза във водата с маска, шнорхел и плавници.

 

Назначена е съдебномедицинска експертиза на основание на аутопсията, която ще даде отговори на всички поставени въпроси, увери Чавдаров.

 

Всички храмове във Варна днес издигнаха черен флаг заради трагичната смърт на митрополит Кирил. Целият град е шокиран от внезапната кончина на Владиката. Всички вярващи могат да отидат в Катедралния храм, да се помолят за неговата душа и да изкажат съболезнования, обяви пред Нова ТВ отец Дончо Александров, говорител на Варненската и Великопреславска митрополия.

 

„Очакваме днес Светият синод да избере временно управляващ епархията, а след 40-дневния траур ще бъде обявена датата за избор на нов митрополит”, каза духовникът. По думите му всички епископи са реални кандидати. Светият Синод ще избере митрополита от двама кандидати, посочени на епархийски избори във Варна.

 

Репортер: Искра Урумова