От "Коалиция за България" заявиха, че ГЕРБ са оказали да оглавят новата етична комисия

Народното събрание избра депутата от "Коалиция за България" Пламен Славов за председател на Комисията по вероизповеданията и парламентарната етика. В четвъртък парламентът отдели „етиката” от оглавената от Волен Сидеров Комисия за борба с корупцията и я обособиха в самостоятелна.

 

Според внесените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание промени лидерът на националистите няма да отговаря за парламентарната етика. Поверяването й на него предизвика недоволството на протестиращите и бе определено от президента Росен Плевнелиев като скандал, сравним с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Депутатът Янаки Стоилов уточни днес в парламента, че социалистите предлагат председател на новата етична комисия от своите редици, след като от ГЕРБ са отказали да оглавят комисията, предаде БТА. Иначе тя ще е съставена от 20 народни представители – осем от ГЕРБ, седем от "Коалиция за България", трима от ДПС и двама от „Атака”. Заместниците на Славов са Васил Антонов от "Коалиция за България", Хюсеин Хафъзов от ДПС и Павел Шопов от „Атака”.

 

Тунчер Кърджалиев от ДПС ще е председател на Комисията на човека и жалбите на гражданите, решиха още депутатите. Тя също ще се състои от 20 народни представители - осем от ГЕРБ, седем от КБ, трима от ДПС и двама от „Атака”.